Aurora

Inriktning: Teknologi och forskning.
Plats: Norra Sverige.

Aurora, belägen i den avlägsna norra vildmarken, är Panoptikons nordligaste kontorskomplex. Cirka 60 kilometer väster om Gällivare, där de karga landskapen av norra Sverige breder ut sig, reser sig som från en saga, detta företagskomplex som en enorm grå jätte. Även om exakta siffror är svåra att komma åt, och Panoptikon själva förblir förtegna, uppskattas antalet anställda vara omkring 8 000.

Komplexets historia kan spåras tillbaka till mitten av 1700-talet med ursprunget i malmbrytningen vid berget Illuvaara. Ursprungligen etablerades Aurora som en malmhanteringsindustri. Trots det initialt överraskande valet av att placera anläggningen flera mil från själva gruvan, hade Panoptikon sina skäl -- skäl som med tiden helt har fallit i glömska.

Med 1800-talets ankomst och den industriella revolutionens framfart, inklusive uppfinningen av lokomotivet, genomgick regionen en dramatisk förändring. Aurora komplexet transformerades gradvis från en ren malmindustri till ett mångsidigt kontorskomplex. Den exakta verksamheten inom dess väggar är dock endast känd av de som arbetar där. Panoptikon, med sin berömda effektivitet och juridiska stringens, håller fast vid denna sekretess.

Resemöjligheterna till Aurora är begränsade. Lokala vägar får sparsamt underhåll, vilket gör Panoptikons privata järnvägslinjen från Gällivare den primära resvägen.

Aurora, i sin isolering, utgör en närmast självständig enhet inom Panoptikons omfattande imperium. En plats som både står vid randen av verkligheten och samtidigt djupt rotad i den. Det är en värld i sig, där tiden och rymden tycks följa egna regler, skild från den yttre världen men ändå oupplösligt förbunden med den.